Puheenjohtajan terveiset

Hyvää juhlavuotta!

Suomen Pilates Yhdistys ry (tällä kirjoitusasulla!) perustettiin Jyväskylässä 1.8.2004. Silloin joukko aktiivisia pilatestoimijoita koki tarvetta löytää yhteisen foorumin, jossa pilatestoimijat voivat taustakoulutuksestaan ja edustamastaan pilatessuuntauksesta riippumatta toimia yhdessä pilateksen hyväksi. Yhdistyksen kautta haluttiin myös jakaa sitä arvokasta osaamista, jota monet ohjaajat kävivät hankkimassa esimerkiksi ulkomailla.

Yhdistyksen nykyinen hallitus kävi työseminaarissaan tammikuun alussa keskustelua siitä, mikä yhdistyksen rooli tänä päivänä on koulutusten järjestämisessä. Päädyimme samaan kuin mihin yhdistyksen perustajat olivat päätyneet kaksikymmentä vuotta sitten ja jäsenet uudelleen vuonna 2014: yhdistys ei kilpaile pitkän pilatesohjaajakoulutusta tarjoavien koulutusorganisaatioiden kanssa, vaan yhdistys järjestää jäsenilleen ohjaajien osaamista ylläpitävää ja täydentävää koulutusta edullisesti.

Myös jäsenkriteerit ovat säilyneet tähän päivään saakka aika lailla samoina kuin mitä yhdistyksen perustajat aikoinaan ajattelivat. Poimin seuraavan katkelman Pilates Suomessa -selvityksestämme (Kauravaara & Lindström 2022, 69):

Yhdistyksen alkuvaiheessa tehdyn esitteen mukaan ”yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hakea jokainen virallisen tahon järjestämän pitkän koulutuksen käynyt Pilates-ohjaaja, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt”. Tällöin pitkänä pilatesohjaajakoulutuksena pidettiin sitä, että ”kouluttaja on pitkän koulutuksen saanut ja ammatissa toimiva pätevä Pilates-ohjaaja ja koulutus kestää vähintään 6–12 kk ja 300 opetus- ja harjoittelutuntia.”

Olipa alkuvaiheessa mahdollista olla myös koejäsenenä yhdistyksessä. Koejäsenyys kuitenkin poistettiin yhdistyksen säännöistä vuonna 2014. Viimeisten vuosien aikana on noussut tarve ainakin tarkistaa jäsenkriteerejä. Tätä varten perustettiin viime vuonna työryhmä. Työryhmä on valmistellut asiaa, ja mahdollista sääntömuutosta esitetään vuosikokoukselle aikaisintaan keväällä 2025. Käymme asiasta keskustelua syyskoulutuksen yhteydessä.

Yhdistyksen jäsenmäärä oli alkuvaiheessa nelisenkymmentä, ja osa jäsenistä oli silloin koejäseniä. Toisaalta silloin pitkän koulutuksen käyneiden pilatesohjaajien kokonaismääräkin oli vielä vähäinen. Pikku hiljaa jäsenmäärä kasvoi: vuonna 2010 varsinaisia jäseniä oli lähemmäs sata. Vuonna 2015 ylitettiin kahdensadan jäsenen rajapyykki, ja kolmensadan jäsenen määrä täyttyi vuonna 2019. (Kauravaara & Lindström 2022, 68.) Viime vuoden lopussa yhdistyksellä oli 330 jäsentä.

Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Merja Soanjärvi, joka oli myös perustamassa yhdistystä. Merjan jälkeen järjestyksessä puheenjohtajana ovat toimineet Sampo Idstam, Anu Vainio, Minja Jämsänen (ent. Tuominen) sekä Tero Kattilakoski. Näin ollen minulla on kunnia olla yhdistyksen kuudes puheenjohtaja. Ylpeänä luotsaan yhdistystä, joka näyttäytyy tänä päivänä aktiivisena Joseph Pilateksen elämäntyötä edistävänä yhdistyksenä.

Nostakaamme malja kaksikymmenvuotiaalle yhdistyksellemme!

Lämpimin terveisin Kati

***

Kati Kauravaara
puheenjohtaja
Suomen pilatesyhdistys ry
Puh: 0505836802
Sähköposti: kati.kauravaara@pilateshetki.fi

Kuluvan vuoden jäsenmaksu

Jäsenmaksulasku on lähetetty sähköpostiisi 7.1. Mikäli et löydä laskua, katsothan sähköpostisi roskaposti-kansiosta? Käytä laskua maksaessasi viitenumeroa, jonka avulla suoritus kirjautuu järjestelmässämme maksetuksi. Ne, jotka ovat tllanneet laskun postitse, saavat laskun vielä tammikuun aikana.

Muutamalla teistä on vielä maksamatta viime syyskoulutuksen osallistumismaksu. Niistä on lähetetty sähköpostimuistutus 2.1.

Yhdistyksen tapahtumat juhlavuonna

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous järjestetään la 2.3. klo 13 Espoossa. Voit osallistua kokoukseen myös etänä. Lähetämme varsinaisen kokouskutsun vielä lähempänä kokousta.

Kevätkoulutus järjestetään etänä erikseen ilmoitettavana ajankohtana, kunhan saamme varmistettua ajankohdan kansainvälisen pilateskouluttajan kanssa.

Juhlavuoden päätapahtuma toteutetaan 28.–29.9. Helsingissä. Tuolloin järjestetään kaksipäiväinen koulutus, ja lauantai-iltana juhlitaan! Juhlavuosi 2024 -työryhmä etsii nyt esiintyjiä iltajuhlaan. Esimerkiksi tanssi- ja musiikkiesitykset ovat oikein tervetulleita ohjelmanumeroita. Mikäli olet halukas esiintymään juhlassa, kerro ideastasi työryhmän puheenjohtajalle Mari Sutiselle (mari.sutinen@hotmail.fi).

Juhlavuoden logo

Olemme päivittäneet yhdistyksen logon juhla-asuun. Logo näyttää tältä:

Voit ladata logon käytettäväksi verkkosivuillasi tai some-kanavissasi ylläolevasta kuvasta hiiren kakkosnäppäimellä tai täällä.

Muistojen jakaminen Facebook-ryhmässä

Juhlavuosi 2024 -työryhmä aloittaa tammikuussa yhdistyksen jäsenten Facebook-ryhmässä viestiketjun, jossa se toivoo jäsenten jakavan vuosien varrelta muistoja yhdistykseen liittyen. Osallistuthan mukaan muisteloihin!

Kuukauden treenit ja juhlavuoden avoimet treenit

Suuri osa ensi vuoden kuukauden pilatestreeneistä on sovittu ohjaajien kanssa.

Ajankohta Ohjaaja ja tunti
13.1.2024 Kati Kauravaara: Pilatesta aloittelijoille (kaikille avoin juhlavuositreeni)
10.2.2024 Inkeri Väisänen: Pilates & tasapainon hallinta
9.3.2024 Sampo Idstam: Laitepilatestunti reformerilla (kaikille avoin juhlavuositreeni)
13.4.2024 Hanna Manninen: Foam Roller Flow – Keskitaso
11.5.2024 Hely Järvinen: Mattoharjoitus pilatesrenkaalla (kaikille avoinjuhlavuositreeni)
8.6.2024 Riia Salo Kehoa lempeästi vahvistava ja avaava pilates pallolla
13.7.2024 Riina Marttinen: Klassinen mattopilatesharjoitus (kaikille avoin juhlavuositreeni)
10.8.2024 Leena Syrjälä: Harjoitus wunda chair -pilateslaitteella
14.9.2024 Ohjaaja ja aihe avoin
12.10.2024 Ohjaaja ja aihe avoin
9.11.2024 Ohjaaja ja aihe avoin
14.12.2024 Annika Hytönen: Pilates & fascia

Jäsenille maksuttomat kuukauden treenit toteutetaan etänä niin, että saat viimeistään treeniä edeltävänä päivänä linkin treeniin. Treenipäivän aikana harjoituksesta toimitetaan linkki tallenteeseen, joka on katsottavissa kahden seuraavan viikon loppuun saakka.

Neljä kuukauden treeneistä, tammi-, maalis-, touko- ja heinäkuun treenit, ovat tänä vuonna juhlavuoden kaikille avoimia treenejä. Tällöin livestriimauslinkki tarjotaan vain jäsenille, mutta treenistä tehty tallenne on kahden viikon sijaan kaikkien halukkaiden katsottavissa koko vuoden loppuun asti. Juhlavuoden treenien linkki julkaistaan jäsenille sähköpostitse, kuten ennenkin, mutta se julkaistaan myös yhdistyksen verkkosivuilla. Voit mielellään jakaa juhlavuoden treenilinkkiä eteenpäin myös esimerkiksi omille asiakkaillesi, kunhan mainitset, että harjoitukset ovat Suomen pilatesyhdistyksen tekemiä.

Juhlavuositreeneistä ensimmäinen toteutetaan jo tulevana lauantaina eli 13.1., ja sen pitää puheenjohtajamme Kati. Kuukauden treenit on yleensä tarkoitettu ohjaajien omaa treeniä varten, mutta ensimmäinen juhlavuoden treeneistä on kohdennettu aloittelijoille, jotta uudet pilateksesta kiinnostuneet pääsevät matalalla kynnyksellä kokeilemaan lajia. Tämä treeni ei siis ole ensisijaisesti omaksi treeniksesi tarkoitettu, mutta ehkäpä ohjaajana voit saada siitä ideoita omille tunneillesi – ja ainakin asiakkaasi voivat hyödyntää treeniä omassa harjoittelussaan.

Kolmelta kuukaudelta eli syys-, loka- ja marraskuulta puuttuvat vielä ohjaajat. Laita Katille viestiä, jos haluat ohjata näistä jonkun treenin. Kerro viestissäsi toiveesi päivästä, jolloin haluat ohjata sekä tunnin nimi sekä mahdollisesti tunnin teema ja tunnilla käytettävät välineet.

Tapahtumakalenteri

  • 27.1. Hallituksen kokous 2/2024 etänä
  • 2.3. Yhdistyksen vuosikokous Espossa ja etänä
  • 28.–29.9. Syyskoulutus Helsingissä
  • 28.9. Yhdistyksen 20-vuotisjuhlat Helsingissä
  • 29.11.–1.12. I love me -messut Helsingissä

Hyvää talven jatkoa!

toivoo yhdistyksen hallitus

Kati, Eeva, Mari, Sampo, Juha, Tanjatuulia ja Karoliina

Yhdistyksen hallitus

Kati Kauravaara, puheenjohtaja, talous- ja hallinto: kati.kauravaara@pilateshetki.fi

Eeva Lindström, varapuheenjohtaja, koulutus ja kansainväliset asiat: movementmerge@gmail.com

Mari Sutinen, sihteeri ja Juhlavuosi 2024 -työryhmän pj.: mari.sutinen@hotmail.fi

Sampo Idstam, jäsenasiat ja Jäsenkriteerien tarkistaminen -työryhmän pj.: sampoidstam@gmail.com

Juha Koistinen, koulutus ja verkkosivut: juha.koistinen@urheilufysio.fi

Tanjatuulia Kaavinen, hallituksen varajäsen

Karoliina Mäkäräinen, hallituksen varajäsen

Kati Kauravaara
Kati Kauravaara
Puheenjohtaja
Suomen pilatesyhdistys ry
Puh: 0505836802
Sähköposti: kati.kauravaara@pilateshetki.fi