Puheenjohtajan terveiset
Hei!
Olen innoissani. Kuukauden päästä tapaamme monen pilatesohjaajan kanssa. Meillä tulee olemaan hieno viikonloppu. Viikonlopun syyskoulutus on täynnä, mutta iltajuhlaan mahtuu vielä mukaan. Jos et ole lunastanut paikkaasi juhlasta, voit tehdä sen nyt. Lämpimästi tervetuloa juhlistamaan 20-vuotiasta yhdistystämme!
Pohdimme parhaillaan myös yhdistyksemme jäsenkriteerien muuttamista. Tässä jäsenkirjeessä on asetetun työryhmän valmistelema ensimmäinen keskustelunavaus jäsenistömme suuntaan. Ota osaa mielenkiintoiseen keskusteluun ja vaikuta syksyn aikana siihen, miten asiassa edetään.
Kuten huomaat, paljon on meneillään! Vähemmästäkin innostuu etenkin, kun olemme kiinnostavan sisällön – pilateksen – äärellä.
Nähdään pian!
Ystävällisin terveisin
Kati
Ilmoittaudu 20-vuotisjuhliin 28.9.
Juhlimme syyskoulutuksen yhteydessä yhdistyksemme 20-vuotista taivalta. Koulutus on täynnä, mutta lauantain iltajuhlaan on vielä paikkoja jäljellä.
Juhlat järjestetään Satakuntatalon Kilta-salissa (Lapinrinne 1, Helsinki) Kampin metroaseman vieressä la 28.9. klo 18:30 alkaen. Illalliskortti maksaa yhdistyksen jäsenille 50 € ja ulkopuolisille 75 €. Hinta sisältää alkumaljan, kolmen ruokalajin buffet-illallisen ja iltaohjelman. Juhliin tulee ilmoittautua 11.9. mennessä. Ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi perua.
Jäsenkriteerien tarkistaminen
Suomen pilatesyhdistyksen jäsenkriteerit laadittiin vuonna 2004, kun yhdistys perustettiin. Yhdistys on alusta asti toiminut pilatesmenetelmää tunnetuksi tekevänä ja pilatesohjaajia yhteen tuovana toimijana. Jäsenkriteerien kautta yhdistys on halunnut varmistaa, että sen jäseniksi hyväksytyillä on riittävä pilatesmenetelmän peruskoulutus ja ammattitaito. Viime vuosina on kuitenkin herännyt ajatus jäsenkriteerien tarkistamisesta, ja sitä varten hallitus nimesi halukkaista osallistujista työryhmän valmistelemaan asiaa.
Jäsenkriteerien tarkistaminen -työryhmän tehtävänä on ollut arvioida, onko jäsenkriteereissä tarkistamisen varaa ja jos on, laatia ehdotus uusista jäsenkriteereistä hallituksen ja myöhemmin yhdistyksen jäsenten hyväksyttäväksi vuosikokouksessa. Työryhmä on työskennellyt ansiokkaasti ja valmistellut syyskoulutuksessa toteutettavaa paneelia aiheeseen liittyen.
Ensimmäisenä keskustelunavauksena jäsenistön suuntaan työryhmä on kerännyt sen jäsenten näkemyksiä julkaistavaksi. Työryhmä ei ole vielä tehnyt esitystä jäsenkriteerien muuttamisesta, vaan avoimuuden hengessä haluaa avata työryhmän jäsenten näkemyksiä syyskoulutuksen paneelikeskustelun pohjaksi.
Heikki Lempiäinen
- Kriteerit ovat kaksipiippuinen asia, koska toisaalta on hyvä että yhdistykseen pääsee mukaan peruskoulutuksella ja luodaan leveät hartiat, mutta toisaalta ero pitkälle kouluttautuneiden ja pitkän uran tehneisiin ohjaajiin on suuri – miten saadaan tilanne oikeudenmukaiseksi?
- Tällä hetkellä kriteerit ovat mattolähtöiset ja kuitenkin koko metodiin kuuluu myös kaikki laitteet.
- Nykyiseen 300 tunnin määrään ei muutosta.
- Voisiko ohjaajuutta porrastaa esim. muutamaan tasoon, jotta menetelmän kokonaisvaltaisuus tulisi esiin?
- Jos yhdistys muuttaa kriteerejä, miten koulutusorganisaatiot reagoivat?
Seija Ruotsalainen
- Kriteerit yhdistyksen jäsenyyteen tulee olla.
- Peruskoulutuksen käyneiden hyväksyminen yhdistyksen jäsenyyteen.
- Tasapuolisuus tärkeää!
- Miksi tarvitaan ohjaajatasoja/ luokitteluja?
- Jokaisella valmistumisen jälkeen oma henkilökohtainen opintopolku: jatkuva kouluttautuminen ja uuden oppiminen omien mahdollisuuksien ja kiinnostusten mukaan erittäin tärkeää!
Marianne Kyrklund
- Nykyinen kriteeristö (peruskoulutus n. 300 tuntia) riittää yhdistyksen jäsenyyteen. Vaikka peruskoulutus on mattopainotteinen, niin mielestäni on tarpeen että peruskoulutuksessa on mukana myös laitteisiin tutustuminen.
- Näkisin, että yhdistys on on kattojärjestö ns. pitkän (nykyinen kriteeristö) koulutuksen käyneille mutta eri koulukuntien pilatesohjaajille. Koulukunnissa ohjelmien sisällöt vaihtelevat painotuksesta riippuen mutta kaikkia yhdistää tavoitteelliset laatukriteerit ja koulutuksen pituus. Yhdistys kokoaa yhteen ko ohjaajat ja edustaa näin ammattitaitoisia ohjaajia/pilatesosaamista.
- Kysymykseen, tarvitaanko kriteeristöön muutosta laitteiden vuoksi, olen sitä mieltä että eri tasoiset ohjaajat toisivat vain lisää byrokratiaa yhdistyksen toimintaan – ehkä linkit ohjaajien omille kotisivuille yhdistyksen sivuilta voisi toimia tässä selventävänä tekijänä (pelkkä matto-ohjaus vai laitesali.).
- Jos luodaan yhdistyksen eri ohjaajatasot, niin kriteerit täytyy miettiä tosi tarkasti – mitkä koulutukset, mikä kokemus vaaditaan omasta harjoittelusta, ohjaamisesta laitteilla, mitkä laitteet on hallittava…
- Nykyään itseään voi kutsua pilatesohjaajaksi vaikka koulutus olisi ollut vain viikonlopun instant koulutus – yhdistyksen viestintä suurelle yleisölle mm. osallistumalla I love me -messuille on ollut loistava tapa markkinoida yhdistyksen ammattitaitoisia ohjaajia sekavassa ohjaajaviidakossa. Tällaiseen toimintaan on hyvä käyttää yhdistyksen resursseja. Uusi harrastaja löytää heti alusta ammattitaitoiseen ohjaukseen.
Eerika Tenhovuori
- Pilatesohjaajan tulisi tuntea koko repertuaari ja ainakin matto + reformer, koska reformerilla aloittaessa ymmärtää metodin. Jäseneksi tulevan tulisi tietää myös reformerin perusteet.
- Laitetuntemus tärkeää.
- Oma harjoittelu menetelmän keskiössä, pilates on taitolaji, johon kuuluu progressio.
- Harjoittelun merkitys – harjoittelu yksityisesti itseään paremman ohjaajan kanssa.
- Ammatillinen arvostus nimenomaan pilatesohjaajana, yhdistyksen tulisi tukea ammatillisuutta.
- Anatomian rooli? – Mikä on tarpeeksi?
Leena Syrjälä
- Nykyinen tuntimäärien jaottelu, onko tarpeen ja voiko yhdistys määritellä?
- Anatomian tärkeys koulutuksessa.
- Voisiko olla myös kannatusjäsen ja sitä kautta osallistua yhdistyksen toimintaan?
- Oman harjoittelun merkitys menetelmän ymmärtämisessä ja ohjaamisessa.
- Pilates elämäntapana, ymmärryksen lisääminen koko metodista.
- Pilatesyhdistys on mielestäni ikäänkuin kattojärjestö eli kerää yhteen monista suuntauksista tulevia pilatesohjaajia. Tällöin myös erilaisuutta ja erilaisia taustoja on osattava arvostaa. Jokainen aloittaa jostain kouluttautumisen ja ohjaamisen, matka toisilla syvenee enemmän kuin toisilla, mutta onneksi monenlaista ohjaajaa tarvitaan. Ei varmasti ole tarkoitus, että pilateskenttä ikäänkuin eriytyy moneen eri koulukuntaan, vaan nimenomaan kokoaa yhteen sen laajan osaamisen, jota meillä täällä Suomessa on.
- Anatomian ymmärrys toki tärkeää, mutta onko tarpeen laittaa tiettyä tuntimäärää jäsenkriteeristöön, sillä koulutuksissa painotukset ovat erilaisia ja opiskelutavat saattavat myös vaihdella? Oman harjoittelun merkitystä esiin enemmän. Ammattitaitoa, ammatillisuutta voisi mielestäni myös jollain tavalla nostaa esiin; pilatesta moni ohjaa harrastuksenomaisesti, mutta monelle se todellakin on myös ammatti ja päätyö.
- Sen sijaan, että sulkisi jotakin pois niin voisiko koulutustaustan tuoda selkeämmin esiin eli onko käynyt pelkän mattokoulutuksen vai koko paketin laitteineen? Jokin kriteeristö on oltava, menetelmää ei voi oppia esim. yhden viikonlopun yli kestävällä kurssilla.
Marja Putkisto
- Kriteerit, joissa ilmaistaan riittävä koulutuksen määrä ja laatu, ovat ammatillisuuden tae.
- Miten ohjaajuuden taidon laatua mitataan?
- Laitteet toimivat parhaiten kun perustan osaa. Kaikki tiedämme, miten palkitsevia laitteet ovat. Oman kehon painon ja hengityksen käyttö vaativat todellista taitoa. Lopputulos on erilainen, jos malttaa harjoitella perusteita matolla tarpeeksi pitkään. Laitteet antavat siis vain vastuksia.
- Anatomiasta – tietoa tiedon vuoksi tuskin tarvitaan, vaan sitä että tietoa osaa käyttää ja soveltaa.
Sampo Idstam
- Peruskriteerit tulee olla, nykyinen 300 tunnin koulutuksen käyminen välttämätön.
- Yhdistyksessä voisi määritellä kriteerit myös laitekoulutuksiin ja tuoda mahdollisesti uuden jäsentason, koska laiteharjoittelu ja niillä ohjaaminen on myös olennainen osa menetelmää.
- Laitteiden tuominen mukaan peruskoulutukseen vähintään reformeriin tutustumisen muodossa.
- Koko matto- ja laiterepertuuaria työssään käyttävien ohjaajien tuominen esiin yhdistyksen nettisivuilla: ohjaajalistauksessa esim. maininta koulutuksesta ja studiosta, jossa ohjaa.
Syykoulutuksen paneelikeskustelun vetää Sampo Idstam. Keskustelussa ovat mukana Jarmo Ahonen, Heikki Lempiäinen, Nina Saarinen, Marianne Kyrklund sekä Eeva Lindström. Jäsenkriteerien tarkistaminen -työryhmä ja yhdistyksen hallitus päättävät keskustelujen jälkeen, tehdäänkö esitys jäsenkriteereiden muuttamisesta seuraavaan vuosikokoukseen ensi keväänä.
Jos sinulle tulee ajatuksia jäsenkriteereistä, voit lähettää niitä sähköpostilla työryhmän puheenjohtajalle Sampolle (sampoidstam@gmail.com) tai yhdistyksen puheenjohtajalle Katille (kati.kauravaara@pilateshetki.fi).
Vielä etsimme vapaaehtoisia I love me -messuille!
Kiitos kaikille, jotka olette jo ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi yhdistyksen messuosastolle ja apuohjaajiksi I love me -messuille 29.11.–1.12. Helsinkiin. Vielä etsimme vapaaehtoisia, jotta jo mukaan ilmoittautuneille ei tulisi niin rankka rupeama.
Yhdistyksellä on messuilla osasto, jonne yhteistyökumppanimme Align-Pilates-pilateslaitteiden maahantuoja Gonsul Oy tuo kokeiltavaksi reformerin ja tuolin. Messukävijöiden on pilateslaitteiden kokeilemisen lisäksi mahdollista saada mukaansa kotona tehtäväksi hänen tarpeidensa pohjalta suunniteltu mattopilatesliike, jonka ohjaamme osastollamme ja videokuvaamme asiakkaalle mukaan hänen omalla puhelimellaan.
Lisäksi järjestämme kunakin messupäivänä kaksi 30–45 minuutin mattopilatestuntia seuraavasti:
Perjantai 29.11. |
Lauantai 30.11.
|
Sunnuntai 1.12.
|
---|---|---|
Klo 16:00–16:30 Klo 17:00–17:45 |
Klo 12:15–13:00 Klo 14:30–15:00 |
Klo 11:00–11:30 Klo 13:00–13:45 |
Tule mukaan vapaaehtoiseksi messuosastollemme kertomaan pilateksesta ja ohjaamaan pilatesliikkeitä sekä mattopilatestunneille apuohjaajaksi! Messuosastolla päivystäminen ja apuohjaajana toimiminen on vapaaehtoistyötä, josta palkkioksi saa messulipun ja siten mahdollisuuden tutustua maksutta messujen muuhunkin tarjontaan sekä lounas- ja kahvilipukkeen.
Vapaaehtoiset edustavat messuilla Suomen pilatesyhdistystä, eivät omaa yritystään. Jos olet käytettävissä vapaaehtoisena, laita Katille viestiä. Kerro viestissäsi, milloin olet käytettävissä.
Kuukauden treenit
Loppuvuonna tarjoamme vielä neljä etäpilatestreeniä:
Ajankohta | Ohjaaja ja tunti |
---|---|
14.9.2024 | Minja Jämsänen: Keskitason tunti kuminauhalla |
12.10.2024 | Heli Laine: Pilatesta kahvakuulalla |
9.11.2024 | Tero Kattilakoski: Voimaa oman kehon painolla |
14.12.2024 | Annika Hytönen: Pilates & faskia |
Tapahtumakalenteri
- 12.9. Hallituksen kokous 12/2024 etänä
- 27.9. Hallituksen livekokous 13/2024 Helsingissä
- 28.–29.9. Syyskoulutus Helsingissä
- 28.9. Yhdistyksen 20-vuotisjuhlat Helsingissä
- 30.11. Hallituksen livekokous Helsingissä
- 29.11.–1.12. I love me -messut Helsingissä